Следвайте Гласове в Готови сме да подкрепим правителство и с друг

...
Следвайте Гласове в Готови сме да подкрепим правителство и с друг
Коментари Харесай

Атанасова: Готови сме да подкрепим правителство и с друг мандат, но да е на отговорни партии

Следвайте " Гласове " в 
Готови сме да подкрепим държавно управление и с различен мандат, само че да е на виновни партии, съобщи в ефира на БТВ Десислава Атанасова, началник на ПГ на ГЕРБ. Тя бе посетител в предаването " Лице в лице ".

Ако няма държавно управление, вкарваме страната в огромна рецесия, акцентира тя. И обърна внимание, че другите партии отхвърлят разговор с ГЕРБ, даже с контактната група Паси - Плевнелиев. Това доста ме тревожи, сподели Атанасова. С контактната група отхвърлиха разговор от Българска социалистическа партия, Демократична България и " Възраждане ".
Ако откажат да приказваме за България, това значи, че са безотговорни политически сили, продължи разгорещено Десислава Атанасова. И акцентира, че ГЕРБ не държат да се осъществя първият мандат - техния. " Ако обществено, прозначно, ние всички се съгласим, че ще излъчим с болшинство държавно управление - на националното избавление, антикризисен кабинет, както го назовем - държавно управление на виновните партии, ще го подкрепим ", бе безапелационна Атанасова.
Ако не - това значи безнаказаност, предсточни избори и както народът ни подреди, добави тя.

„ Като първа политическа мощ ние осъзнаваме своята отговорност. За две години хората се нагледаха на рецесии. Ние умеем да се оправяме с рецесии, по тази причина хората ни гласоподаваха доверие и чакат от нас да се оправим. Отказът от разговор на някои политически партии с ГЕРБ, доста ме смущава. Ако останем в обстановка, в която президентът ни връчи мандат и след седмица да представим състав на държавно управление, а не сме водили диалози, това ще значи, че против нас стоят безотговорни политически сили, които тласкат страната към дълбока политическа рецесия и подкопават доверието в системата “, бяха точните думи на Атанасова.
Ако има държавно управление - то да внесе бюджет, в случай че не - да остане сегашният, е позицията на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.
Атанасова отговори и на въпроси, свързани с правосъдната промяна. Ние сме за правосъдна промяна, акцентира ръководителят на най-голямата парламентарна група. Тя разяснява срещата на депутатите от групата с основния прокурор Иван Гешев.
„ Срещата с основния прокурор Иван Гешев през днешния ден беше по негова самодейност. Чрез писмото си с въпроси към всеки от народните представители, той засегна тематиката с престъпността и отговорът на страната. През последните месеци всички ние ставаме очевидци на взрив на престъпността. Донякъде това се дължи на това, че има раздор в разговора на институциите. Когато се разконцентрира взаимоотношението сред правоохранителните и правоприлагащите органи това е резултатът. Проблемът с дрогираните и пияните водачи се трансформира в зараза против която страната би трябвало да се бори “, безапелационна е Атанасова.
„ Правосъдната промяна е част от нашата предизборна стратегия. Ние сме „ за “ нея, както и за повече правдивост, за експедитивност на правосъдния развой и така нататък Но всичко това минава през експертни диалози. Надявам се, че когато законопроектът за правосъдната промяна бъде реалност, ще водим един градивен разговор, без персонално фиксиране “, уточни тя.
Десислава Атанасова напомни, че преди дни излезе отчетът на Венецианската комисия и концентрацията на власт в ръцете на основния прокурор. Смятам, че контролът, който въведохме във връзка с основния прокурор, посредством чуването на отчети в Народно събрание, го има. Но ние не можем да упражняваме надзор върху актове на прокуратурата. Искахме да седнем и да приказваме обикновено, на професионално равнище, посочи тя.
Министерството на финансите се пробва през седмица да тегли заеми с убийствени лихви, акцентира тя.
По време на ръководството си Кирил Петков и Асен Василев похарчиха 9 милиарда за 9 дни, напомни тя. Къде отидоха тези пари, попита риторично Десислава Атанасова.
„ Ние и президентът осъзнаваме, че се намираме в тежка обстановка. На първо място е бюджетът. Той е на недостиг, задължения се теглят непрекъснато. За идната година ще сме на най-малко 16 милиарда лв.. По време на предходното държавното управление бяха изхарчени 9 милиарда за девет дни, без да е ясно къде отидоха. Теглеха се заеми от по 50 милиона всеки понеделник. Ако в този момент се направи „ сватбарски бюджет “, кой ще носи отговорност за него? Основният въпрос е ще има ли държавно управление и кой ще носи отговорността? “, пита се Десислава Атанасова.
 


Източници: бТВ, epicenter.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР